هیجان مسابقات جام جهانی اوج گرفته و تعداد برنامه های فوتبالی افزایش یافته است. صف شرکت هایی که می خواهند با جام جهانی سود خود را بالا ببرند و برند خود را ملی کنند، هم طولانی تر شده است.
تیزرهای تلویزیونی در همه کشورها دارای اثربخشی بسیار بالایی نسبت به اغلب رسانه های دیگر می باشد. در کشور ما نیز به دلیل عوامل قانونی و عدم استفاده قانونی از ماهواره، شبکه های داخلی از مخاطبین زیاد و خاصی بهره مند می باشد. کاهش تعرفه تبلیغات تلویزیونی و در نتیجه افزایش تبلیغات محصولات متعدد، مدت یکسال است که برای همه مخاطبین روشن شده است.
شاید یکسال پیش را به خاطر دارید که تنها برند های با توان مالی خیلی بالا در تلویزیون حاضر بودند از جمله این برند ها بانک ها، برند های مربوط به بیمه ها و تا حدودی برندهای مخابراتی بودند. اما اکنون با کاهش تعرفه ها محصولات متعددی حاضر شده اند.
زمان پخش تیزرها و آگهی های تلویزیونی از جمله مواردی است که بر اساس شبکه های استانی و سراسری و همچنین بر اساس زمان پخش، بخشبندی می شود. شاید جالب باشد که بالاترین تعرفه پخش تیزرهای تبلیغاتی مربوط به برنامه ۹۰ بوده و پس از آن نیز دقایق قبل از پخش اخبار ۲۰:۳۰ می باشد. پس از آن نیز برنامه های که به صورت مجموعه داستانی هستند و به صورت منظم پخش می شود بالاترین تعرفه را به خود اختصاص می دهند.
به عنوان مثال مجموعه های طنز که به صورت روزانه پخش می شود و یا فیلم های هفتگی از جمله این برنامه ها هستند. پایین ترین قیمت نیز مربوط به شبکه چهار سیما و شبکه های استانی می باشد.
در این میان پخش فوتبال های جام جهانی همه شرکت ها را بر آن داشت تا کمپین های متعددی در این باره راه اندازی کنند و همان طور که شاهد آن بود با شروع بازی های جام جهانی، کارناوال تیزرهای تلویزیونی از برندهای ایرانی و خارجی به راه افتاد. صدا و سیما از به آغوشی باز از همه برند ها استقبال نمود و این تبلیغات را قبول کرد.
برندهای سامسونگ، مجتمع فرآورده های لبنی و بستی میهن، کیش چیپس، چاکلز ، دینا، مادیران، تلویزیون TCL ، رایتل، بانک کشاورزی، پارک ارم، گلستان، شهر فرش، قلم چی، اخوان، روغن موتور کاسپین، برنج میزبان، بانک پارسیان، بانک سرمایه، شیرآلات راسان، ایرانسل و کاچیران برای تبلیغ از فدراسیون مجوز نگرفته اند و تنها با پرداخت هزینه به صدا و سیما از جو مسابقات جام جهانی استفاده می کنند.
اما بازخورد این تبلیغات چگونه ارزیابی می گردد؟
نیم ساعت قبل از شروع بازی ها تبلیغات متعددی اکران می شد که تقریبا مدت زمان پخش آن ها ۳۰ تا ۴۰ دقیقه بود. معمولا مخاطبین در این زمان توجهی به تبلیغات نمی کنند و حتی صدا تلویزیون را قطع می کنند. اولین تبلیغ که پس از ورود بازیکنان به زمین بازی پخش می شد، مربوط به بانک پارسیان که با یک جمله نابجا که ما شما را به تماشای این مابقه دعوت می کنیم، شروع می شود. پخش این تبلیغ مانع دیدن صحنه جذاب ورود بازیکنان به زمین بازی می شد پس در نتیجه همه از دیدن این تبلیغ کلافه می شدند. تبلیغ مناسبی که در ابتدای مسابقات ایران پخش شد، تبلیغ تجهیزات آشپزخانه با برند بیمکث بود. نمایش یک لوگوی کوچک در سمت راست. این تصویر ممانعتی برای دیدن تصاویر ایجاد نمی کرد و به خاطر رنگبندی مناسب همه این تبلیغ را می دیدند و به خاطر قدمتی که این برند در زمینه هود آشپزخانه داشت، برای همه به صورت خواسته و ناخواسته یادآوری برند خوبی بود.
تبلیغات زیر نویس که با ضخامت ها و سرعت های متفاوت از نظر بینندگان تلویزیون می گذشت، کسی نخوانده و اگر هم می خواند، پیش خودش فکر می کرد؛ ” اَه! آیا در این زمان های حساس وقت تبلیغ فلان موسسه یا محصول است.”
به نظر کارشناسان و اعضای هیئت علمی پارک بازاریابی ایران این تبلیغات که به صورت مزاحم بر روی تصاویر نمایش داده می شد، علاوه بر آنکه تبلیغ برای برند و فروش به حساب نمی آید، بلکه به عنوان یک ضد تبلیغ بوده و موجبات نارضایتی را در ذهن مخاطبین حک می نماید.
فراموش نکنید که این قواعد در طراحی کاتالوگ متفاوت از تبلیغات تلویزیونی است. و شرکت ها به راحتی از همه عناصر بهره برداری می کنند.