طراحی “برند” یا ” مارک” در هر نوع و اندازه از کسب و کار ارجحیت و ارزش خاص خود را دارد.
این تصور اشتباه است که برندسازی تنها در سطح تجارتهای بزرگ و وسیع مهم است ؛ چرا که گاهی کسب و کارهای بزرگ در برندسازی کردن از کسب و کارهای کوچک تقلید می کنند تا بتوانند مشتریان و مخاطبان بیشتری را ترغیب کنند. امروزه در دنیای تجارت و کسب و کار ، اهمیت برندسازی برای پیشی گرفتن از رقیبان و رسیدن به توفیق در بازار بر همگان واضح و مبرهن است. برند در هر شرکتی ، نقش شناسنامه آن شرکت را دارد که آن را به مشتریان و گروه های مورد نظر خود معرفی می کند. مسئله مهم در برندسازی این است که شرکتها باید تلاش کنند تا برند آن شرکت معرف خوبی برای کالا و خدماتشان باشد و تنها به جنبه های ظاهری و طراحی آن توجه نکنند. مارکها و برندهایی که می توانند مشتریان وفادار و ثابتی برای خود پیدا کنند ، مشتریان آنها به صورت غیر مستقیم به عنوان عناصر تبلیغ و ترویج برند آنها هستند. در نهایت می توان گفت اهمیت برندسازی در هر نوعی از کسب و کار غیر قابل چشم پوشی است. بنابراین ، سعی شده است در این قسمت به ده مورد از موارد برندینگ اشاره شود:
یک) معرفی برند
ماهیت برند خود را مشخص کنید. در این قسمت به مواردی از جمله: موقعیت شرکت خود در میان سایر شرکتها توجه کنید ، مشتریان خاص خود را در نظر بگیرید ، اهداف شرکت را بررسی کنید. با مشخص کردن این موارد شما قادر خواهید بود با توجه به اهداف و علاقه مندیهای خود یک برند مناسب برای شرکتتان تهیه و طراحی کنید.
دو) وفاداری مشتریان
سعی کنید در کسب و کارتان به برقراری روابط پایدار با مشتری بیاندیشید. بهترین راه برای اینکه بتوانید ارتباطی پایداری و دائمی با مشتریان و مخاطبان خود داشته باشید این است که تمام تلاش خود را به کار ببندید تا نیازهای مشتریان را در حد توانایی و امکانات شرکت خود برآورده کنید. در معرفی و تبلیغات از اغراق کردن و سخن گفتن از خدماتی که در حد توان شرکتتان نیست بپرهیزید تا مشتریان به صداقت شما پی ببرند و بتوانند به شما اعتماد کنند.
سه) توجه به موقعیت برند
شما می توانید با توجه به اهداف ، رقیبان و قوانین شرکت خود ، موقعیت شرکتتان را در میان سایر رقیبان پیدا کنید و از این اطلاعات جهت برندسازی و تعریف خود استفاده نمایید.
چهار) تصویر سازی ذهنی در خصوص مشتریان
سعی کنید زمانی که قصد برندینگ دارید ، مشتریان و مخاطبان خاص خود را در ذهنتان تجسم کنید. از آنجا که هر کدام از مشتریان شما دارای شرایط ، ویژگیها و طرز تفکر خاصی هستند بنابراین با این کار شما می توانید بهتر به درک ویژگیهای آنها نائل شوید و در تهیه برند به آنها توجه نمایید.
پنج) تصویر سازی ذهنی در خصوص مشتریان
سعی کنید زمانی که قصد طراحی برند دارید ، مشتریان و مخاطبان خاص خود را در ذهنتان تجسم کنید. از آنجا که هر کدام از مشتریان شما دارای شرایط ، ویژگیها و طرز تفکر خاصی هستند بنابراین با این کار شما می توانید بهتر به درک ویژگیهای آنها نائل شوید و در تهیه برند به آنها توجه نمایید.
شش) برقراری ارتباط مهمترین روش برندسازی کردن
به جای اینکه از روشهای منسوخ شده مانند درج برندتان در جاهای مختلف و زیاد ، سعی کنید با برقراری ارتباط پایدار و مطمئن با مشتریان خود در وفادار کردن و بالا بردن جایگاه برند خود در میان مشتریان تلاش کنید.
هفت) توجه به نام تجاری کالا “برند”
همیشه یادتان باشد که در تبلیغ ، معرفی کالا و عرضه ، همیشه از نام تجاری خود استفاده نمایید تا جایگاه خود را حفظ نماید. روش دیگری که می توانید از طریق آن در پایدار کردن موقعیت برند خود استفاده کنید این است که تولید کالا را بالا ببرید تا قیمت آن پائین بیایید و مشتریان شما افزایش یابند.
هشت) در پاسخگویی به تقاضای مشتریان انعطاف داشته باشید
سعی کنید راهی خلاقانه برای غلبه کردن بر مشکلاتی که موجب محدودیت شما در پاسخگویی به نیازهای مشتریان می شوند بیابید.
نه) مستقل و مبتکر باشید
در تبلیغات خود و برندسازی کردن تمام تلاش خود را بکنید تا به صورت مستقل عمل کنید و ایده های مبتکرانه ای برای معرفی خود داشته باشید نه اینکه از سایر برندها تقلید کنید.
ده) استفاده از واژه های اصلی و مهم
سعی کنید در برنامه های تبلیغاتی خود به جای اینکه دائماً یک واژه را تکرار کنید از واژه های اصلی و مهم که معرف کالا ، خدمات و شرکت شما هستند استفاده کنید تا بهتر بتوانید خودتان را معرفی کنید.