برای موفقیت در عرصه برند سازی باید بیش از هر چیز به استراتژی برند سازی کسب و کار خود توجه کنیم، زیرا برنامه مدون استراتژی برند سازی سیاست های مورد نیاز در نحوه برند سازی از طریق سازمان مورد نظر را به طور دقیق مشخص می نماید .
شرکت ها برای تدوین برنامه برندسازی از خصوصیات خوب و بارز محصولات و خدمات استفاده می کنند و در این برنامه به توضیح این خصوصیات می پردازند، همچنین چشم انداز شرکت در این برنامه مدون ذکر خواهد شد تا مشتریان و بازار هدف کاملا مشخص شود.
البته ممکن است با مطالعه مطالب بالا به نظرتان بیاید که تدوین استراتژی برند سازی کار بسیار دشواری است اما باید به شما بگویم تدوین این برنامه کار دشواری نیست در این مقاله سعی دارم سه راهکار عمده استراتژی برند سازی موفق را برای شما شرح دهم .
مرحله نخست: سعی کنید ایجاد تفادت کنید .
آیا میدانید به چه دلیل افراد ترجیح می دهند برای آنکه از شرکت شما خرید کنند از شرکت رقیب شما خرید کنند ؟ شما باید سعی کنید دلیل این کار را بیابید و علاوه بر این به محصولات و خدمات خود ارزش های ظریف و نامحسوسی اضافه نمایید و بعد کیفیتی که در تبادل محصولات و خدمات به مشتریان ارائه می کنید را مورد ارزیابی قرار دهید در این گام شما باید با هدف گرفتن سهم بازار و جلب توجه جلو بروید و نظر مشتریان را نسبت به خود تغییر دهیدف لازم است مشتریان دیدی دور از رقابتنسبت به شرکت شما پیدا کنند .
البته هرگز فراموش نکنید که برندهای موفق تنها با کلمات و عباراتی مخصوص در ذهن افراد تداعی می شوند ، سعی کنید در هنگام انتخاب این کلمات از ویژگی های شرکتتان استفاده نمایید حتی برای پیدا کردن کلمات تداعی کننده می توانید از وجوه تمایز خود با رقبا استفاده کنید پس سعی کنید برند خود را در اذهان نهادینه کنید.
دومین مرحله: بازار هدف خود را بیابید.
لازم است ابتدا لیستی کامل از محصولات و خدمات خود تهیه کنید پس از آن بازار هدف محصولات و خدمات خود را بیابید، پیدا کنید چه افرادی نیاز به محصو لات و خدمات شما دارند، آیا میدانید ویژگی مشتریان بازار هدف شما چیست و مشتریان بازار هدف از محصولات و خدمات شما چه انتظاری دارند؟ مطمئناٌ مشتریان دلیل خاصی برای خرید از شرکت شما دارند .
سومین مرحله: به روی هویت تجاری برند خود کار کنید.
سعی کنید به روی هویت تجاری و افزایش ارزش های برند شرکت خود سرمایه گذاری نمایید تعداد زیادی از شرکت های کوچک با استفاده از جلب توجه مشتریان در خصوص ارائه بهترین محصولات و خدمات بر روی هویت برند و ابجاد ارزش افزوده در آن کار می کنند.
البته توجه داشته باشید که هر شعاری را که برای سازمان خود در نظر می گیرید باید در تمامی سطوح سازمان و کارکنان آن عمل نمایید تا مشتریان از محصولات و خدمات شما راضی باشند تا هرگز جایگاهی را که در بازار بدست می آورید را از دست ندهید.
عملیاتی کردن سه مرحله تدوین شده در استراتژی برند سازی
عده زیادی از شرکت ها در هنگام تعامل با کارکنان برای عملیاتی کردن استراتژی برند سازی تدوین شده برای سازمان، دچار چالش می شوند، این در حالی است که وقتی مشتریان به سازمان شما نگاه می کنند در واقع به کارکنان شما نگاه می کنند برای مشتریان، سازمان برابر با کارکنان می باشد بنابراین هرگز کارکنان خود را از یاد نبرید. شما باید کارکنان سازمان را با توجه به برنامه استراتژی برند سازی سازمان استخدام یا تطبیق دهید، اگر کارکنان از برنامه استراتژی سازمان با خبر نیست موارد مورد نیاز را به آنان آموزش دهید اما اگر می خواهید کارکنانتان را به تازگی استخدام کنید در هنگام مصاحبه استخدام در خصوص برنامه استراتژی برند سازی با آنها صحبت کنید و بعد از استخدام یک الگو با توجه به استراتژی برندسازی سازمان تهیه نمایید و آن را در دسترس کارکنان قرار دهید.
- در مقابل کارکنان خود انتظارات و شرایط خود را کامل شرح دهید .
شفاف سازی کنید که شما از کارکنان در نحوه برخورد با مشتریان چه انتظاراتی دارید !!!! و برای آن دسته از کارکنانی که فراتر از انتظارات شما عمل می کنند پاداش در نظر بگیرید.
- در برقراری ارتباط خوب با کارکنان کوشا باشید .
برای عملی کردن برنامه های استراتژی سازمان شما نیاز به کارکنان خود دارید بنابراین در حفظ و تداوم ارتباط با آنها کوشا باشد .
هرگز فراموش نکنید که برنامه استراتژی برندسازی یک شرکت در یک صفحه و یا یک بند تدوین می شود و مهم آن است که قبل از ورود به بازار هدف محصولات و خدمات خود سوالات و پاسخ های مطرح شده در آن را بدانید .