همزمان با رشد و توسعه اقتصادی که در کشورها اتفاق می افتد ، مدیران دغدغه این را دارند که بتوانند نیروهای انسانی با استعداد و ماهری را استخدام کنند تا به اهداف خود برسند.
به جذب نیروهای مستعد و ماهر در یک سازمان یا شرکت ، برندسازی کارفرما گفته می شود. می توان گفت : برندسازی کارفرما اشاره به تصویری دارد که در ذهن دیگران از آن سازمان یا شرکت وجود دارد. هر کارفرمایی که بتواند فضای مناسب شغلی و شرایط مطلوبی را برای کارمندان و کارکنان خود فراهم کند ، موفق به برندسازی کارفرما می شود. در چنین شرایطی ، رقابت بین کارفرمایان بر سر جذب نیروهای مستعد و ماهر است. هر کدام از کارفرمایان که بتواند بیشترین تعداد از کارکنان مستعد و ماهر را جذب کند موفق به برندسازی کارفرما می شود. با توجه به اینکه امروزه ، رقابت بر سر یافتن و به کار گیری استعدادها و توانایی ها به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است ؛ بنابراین ، برندسازی کارفرمایان به عنوان یکی از سرمایه گذاریهای مهم محسوب می شود. با در نظر گرفتن یافته هایی که حاصل تحقیقات وسیع در زمینه برندسازی کارفرمایان است ، توصیه می شود راهبردهایی را برای این برندسازی به کار ببرند که در ادامه ذکر می گردد:
لازم است از طریق نظر سنجی ها و تحقیقاتی که در خصوص شهرت ، محبوبیت و وضعیت فعلی برند طراحی شده است ، وضعیت فعلی برند در این زمینه ها به دقت مطالعه و بررسی کنید.
دو) تصویری از خود در ذهن داشته باشید
سعی کنید همیشه در ذهن خود این تصور را داشته باشید که دوست دارید چگونه در نظر دیگران جلوه کنید. تعیین کنید که به عنوان یک کارفرما تمایل دارید کارکنانتان شما را چگونه تصور کنند ، این کار را کاملاً واقع بینانه انجام دهید و نتایجی که به دست می آورید در به کار گیری و استخدام نیروهای خود استفاده کنید.
سه) لزوم فعالیت در شبکه های اجتماعی
بهترین راه برای در جریان قرار دادن مشتریان و برقراری و تداوم ارتباط با آنها ، استفاده از شبکه های اجتماعی است. شبکه های اجتماعی به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید ارتباطی مناسب و به موقع با مشتریان و مخاطبان خود برقرار کنید. از آنجا که شبکه های اجتماعی به راحتی می توانند میزان محبوبیت و شهرت یک برند را اندازه گیری کرده و به کارفرمایان نشان دهند از جمله ابزارهای مفید و کاربردی در خصوص اندازه گیری محبوبیت برند هستند. از طرفی ، به راحتی می توانند موجب برندسازی شوند.
چهار) هماهنگی اقدامات و اهداف
کارفرمایان باید مطمئن باشند که هر اقدامی که درشرکت یا سازمان آنها رخ می دهد در راستای اهداف آنهاست. این اهمیت به این دلیل است که هر اقدامی که در شرکت شما انجام می شود ، می تواند نقش بسیار بسزایی در رسیدن به اهداف شما داشته باشد.
با توجه به مطالبی که در بالا ذکر شد ، به درستی می توان به این نکته پی برد که برندسازی کارفرمایان موجب تقویت برندسازی می شود و می تواند در بهبود کیفیت محصولات و بالا بردن میزان همکاری کارکنان با یکدیگر و با کارفرما نقش مهمی داشته باشد.