آیا تاکنون به این موضوع فکر کرده اید که اگر برندی وجود نداشت چه اتفاقی می افتاد. برخی معتقدند که مفاهیم برند و برندینگ کار مشتریان را چه به لحاظ مصرف کننده و چه به لحاظ فروشندگان سخت نموده است. برخی دیگر هم معتقدند که اگر برند ی وجود نداشت، پس رقابتی هم به وجود نمی آمد.
در این مقاله کوتاه قصد داریم به این موضوع به اختصار بپردازیم که اگر برندی در کشور ما و حتی در دنیا وجود نداشت، چه اتفاقی می افتاد. آیا شما هم تصوری در این بار دارید؟
افرادی که طرفدار حضور برند ها هستند، همواره به کیفیت و تمایز میان کالا و خدمات عرضه شده در بازارهای مختلف از محصولات مصرفی و پوشاک گرفته تا محصولات صنعتی و سرمایه مانند خودرو می پردازند. این افراد معتقدند که مشتریان در زیر سایه رقابت منتفع خواهند بود و این برندها هستند که امکان تمایز را در ذهن مشتریان میسر می نمایند. این برندها می توانند مثبت باشند و یا منفی اما به هر شکل هستند. این افراد معتقدند که اگر پول بیشتری پرداخت می کنند، ارزش افزوده و کیفیتی بیشتر از پول پرداخت شده دریافت می نمایند و با انتخاب برند دلخواهشان از یک نارضایتی بزرگ در زندگی ممانعت می نمایند.
افرادی که طرفداران بخش اول هستند، معتقدند که اگر برندها نبودند مشتریان گیج نمی شدند و همه کالاها با کیفیت کمی بالاتر یا پایین تر با یک قیمت به فروش می رسیدند در واقع این افراد موضوع کیفیت را حذف نموده و صرفا از طریق کمیت به بررسی این موضوع می پردازند. زیرا اگر کیفیت برای این نوع مشتریان مهم باشد، آن وقت است که این افراد برای آنکه کالاها را از یکدیگر بدون وجود برند متمایز کنند، از طریق توزیع کنندگان و فروشندگان به این امر می پرداختند. این بدین معناست به عنوان مثال کالایی که از یک فروشگاه با برند شخصی (نام و اعتبار فروشنده) مشخصی تهیه می کردند و آن کالا خوب بود، همواره سراغ وی می رفتند تا کالای با کیفیت بهتر را تهیه کنند. پس در واقع این افراد هم به گونه ای با برندها سر و کار دارند!
همان طور که از موضوعات فوق مشخص است، حذف برند ها به هیچ عنوان امکان پذیر نیست. بلکه با رقابتی شدن بازارها و همچنین سرمایه گذاری بیشتر شرکت ها در بخش بازاریابی و مارکتینگ ، تنها شکل برندسازی در ذهن مشتریان تغییر می کند.